Kultajyvät

Kestäviä koristeita kuivattamalla


Leikkokukiksi
omassa puutarhassa kasvatetut kukat ovat olleet trendien kärjessä muutaman vuoden ajan. Pihalta maljakkoon kootut kimput ovat somepäivitysten piristäjiä, ja usein kukkiin hurahtanut edustaakin uutta, nuorta puutarhaharrastajien sukupolvea. Upeiden daalioiden, tulppaanien ja perennakimppujen ohessa kuvavirrassa näkyy myös kuivakukkia. Ne, jotka luulivat olkikukan piirongin päällä pölyttyväksi menneen maailman muoti-ilmiöksi, saavat nähdä, miten uuden polven taiturit kääntävät vanhan suosikin 2020-luvun kodin koristajaksi.

Uuden vuosituhannen kuivakukka-asetelmassa on jotain vanhaa ja jotain uutta, näyttää kotimainen teos, Kuivakukkia – Tee itse, innostu ja onnistu. Perinteisten ruusujen, olkikukkien ja ikikukkien lisäksi kimppuihin kelpaavat luonnonvaraiset kasvit: erilaiset heinät, saniaiset, järviruoko ja jopa jokapihan rikkaruohot ojakärsämö, pietaryrtti ja maitohorsma. Kahden nuoren naisen kirjoittaman kirjan sivuille ovat päätyneet myös muotikasvit eukalyptus sekä muutkin kukkakaupoista löytyvät eksoottiset lajit, kuten protea, banksia ja washingtonia (palmu).

On ihana tutustua kirjaan, josta huokuu puhdas innostus aiheeseen. Pehmeäkantinen kirja on myös hyvin kirjoitettu ja toimitettu. Lukija saa perustiedot kasvien kuivattamisesta, varastoinnista ja kokoamisesta erilaisiksi koristeiksi. Valokuvat ovat selkeitä, eikä tarkoitus ole ilmiselvästi ollut tehdä kahvipöydän kaunistusta vaan tee se itse -puuhailuun innostava opas.

Ranskankielisestä teoksesta englannin kautta suomeksi käännetty Kuivakukat – Kuivaa, sido, sommittele on laajuudeltaan, sisällöltään ja olomuodoltaan samankaltainen teos kuin edellä mainittu. Tekijä on floristi, jonka töitä on esitelty tunnetuissa keskieurooppalaisissa aikakauslehtibrandeissä. Käännöskirjassa on noin 50 sivun laajuinen kasviopas. Vaikka kotimaisessa teoksessa kuivattavaksi kelpaavia kasveja esitellään huomattavasti vähemmän kuin käännöskirjassa, kotimainen vie kisassa voiton. Sen sivulta löytyy enemmän uusia ideoita pohjoisilla leveysasteilla kasveja luonnosta ja omasta puutarhasta keräävälle esteetikolle. Plussaa käännöskirja saa tosin siitä, että kasvioppaan tietoja on sovellettu Suomen oloihin. Sivuilla esimerkiksi mainitaan, että laidunkarstaohdake on meillä puutarhakasvi, samoin keltaolkikukka. MSi

Kuivakukkia – Tee itse, innostu ja onnistu, Mari Nuikka ja Marjo Ronkainen, Minerva 2020

Kuivakukat – Kuivaa, sido, sommittele, Morgane Illes, suom. Jenni Pitkäniemi, Karisto 2020


Kasveja tunnistamaan


Elämme maassa,
jonka pinta-alasta kaksi kolmasosaa on metsää. Lehtoja, erityyppisiä kangasmetsiä ja kosteikkoja on käsittämätön määrä: liki 23 miljoonaa hehtaaria. Metsäkasvillisuus ympäröi suomalaisia, asuimmepa sitten kaupungeissa tai kaukaisimmassa erämaan korvessa. Sille, joka haluaa oppia paremmin tunnistamaan metsän kasveja, Metsäkasvio on jämpti ja helppokäyttöinen opas.

Teoksen kolmas, uudistettu painos esittelee noin kolmesataa metsien kasvilajia. Joukossa on kaikille tuttuja lajeja, mutta myös harvinaisia metsän kasveja. Puita ja pensaita teoksesta ei löydy, sillä niille on samassa kirjasarjassa oma teoksensa. Kasvit esitellään heimoittain ja toisiaan muistuttavat lajit usein samalla aukeamalla. Hyvät valokuvat helpottavat tunnistamista.

Painokseen on lisätty päivitetty nimistö sekä kasvien uhanalaisuusluokitus. Luokitus kuvaa eliölajien todennäköisyyttä kuolla sukupuuttoon tietyllä aikavälillä. Äärimmäisen uhanalaisiksi on määritelty esimerkiksi vuorikuisma, isopukinjuuri ja harsomatara. Niiden luonnosta häviämisen uhka on välitön. Silmällä pidettäviä tai vaarantuneita lajeja onkin jo paljon enemmän. HE

Metsäkasvio, Henry Väre & Jukka Laine, Metsäkustannus 2020


Inspiroivat huonekasvit


Tämä kirja toivoo
onnellisuutta paitsi huonekasveille, myös niiden omistajille. Kirja on kahden huonekasveille sydämensä menettäneen yhteisponnistus, jonka toivotaan muuttavan lukijoidensa maailmaa astetta vihreämmäksi, terveellisemmäksi ja elävämmäksi. Tekijät vetoavat myös tutkimustietoon, jonka perusteella huonekasvit puhdistavat ilmaa sekä lisäävät ihmisten luovuutta.

Visuaalisesti tyylikäs, lifestyle-henkinen opas on australialaista alkuperää. Aluksi käydään läpi perusasioita kasvien valitsemisesta ja hoidosta. Ohjeet ovat napakoita ja suhteellisen yleisluonteisia, mutta soveltuvat hyvin esimerkiksi aloittelevalle huonepuutarhurille. Tämän jälkeen päästään kirjan varsinaiseen sisältöön, noin sadan erilaisen huonekasvin esittelyyn lyhyine hoito-ohjeineen. Mukana on monipuolisesti lajeja aina trooppisista kasveista kaktuksiin ja ilmakasveihin. Samalla esitellään erilaisia tapoihin sisustaa kasveilla. Kasvit saavat kodin eloon ja antavat usein sen viimeisen silauksen sisustukselle ja kodikkuudelle. Kirja onkin hyvä teos erityisesti niille, joille kasvit ovat oleellinen osa kodin sisustamista. HE

Vehreä koti – opas onnellisten huonekasvien hoitoon, Lauren Camilleri & Sophia Kaplan, Karisto 2020

Kuvat kustantajat