asiantuntija vastaa

Ryhtyisinkö mehiläistarhaajaksi?

Mehiläistarhaus kiinnostaa yhä useampia. Suomen Mehiläishoitajien Liiton toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorpi kertoo, miten pääsee alkuun.

Mitä välineitä aloitteleva tarhuri tarvitsee?

Mehiläistarhauksen voi hyvin aloittaa yhdelläkin pesällä. Yhteiskunnan muodostavat kuningatar, työläismehiläiset ja kuhnurit eli koiraat, ja siihen kuuluu noin 10 000–60 000 yksilöä mehiläisvuoden ajankohdan mukaan. Yhteiskunta asuu pesässä, joka koostuu pohjasta, pesäosastoista ja katosta. Laatikossa on puukehissä olevia mehiläisvahakennostoja. Hunajaosastojen tarve riippuu satovuodesta, tarhapaikan edullisuudesta ja monesta muusta seikasta. Myös tarhuri tarvitsee omat varusteensa. Erityisen tärkeää on käydä mehiläishoidon alkeiskurssi, hankkia perustiedot aiheesta ja verkostoitua muiden hoitajien kanssa.

Mistä mehiläisiä hankitaan?

Mehiläisiä voi tiedustella paikallisen mehiläishoitoyhdistyksen kouluttajalta tai lähitarhaajilta. He osaavat opastaa eteenpäin pesien ja kotimaisten kuningatarten hankinnassa.

Millaisen paikan pesät vaativat?

Suojainen, lämmin, lounaaseen avautuva aukea paikka soveltuu mainiosti pesäpaikaksi. Paikan on lisäksi hyvä olla vähintään kolmen kilometrin etäisyydellä muista tarhauksista.

Voiko kaupungissa tarhata mehiläisiä?

Mehiläisten pito kaupungissa tai taajamassa on sallittua, mutta tarhauksesta ei saa aiheutua haittaa naapurustolle tai ohikulkijoille. Erityisesti parveilun huolellinen ennaltaehkäisy ja säyseän yhteiskunnan valinta tulee huomioida kaupunkitarhauksessa. Kaupungeilla on usein myös omat sääntönsä ja lisäksi asiasta on hyvä olla yhteydessä paikallisyhdistykseen. Kaupunkitarhaus sopii kokeneille mehiläishoitajille, kun taas aloittelijoille suosittelemme tarhausta kaupungin ulkopuolella.

Miten paljon mehiläisten pitäminen sitoo?

Hoitokauden eli huhti-elokuun aikana pesillä pitää käydä havainnoimassa ja tekemässä erilaisia hoitotoimia 7–9 päivän välein. Hoitoa ei voi laiminlyödä, mutta toki vastuuta on mahdollista jakaa esimerkiksi toisen mehiläishoitajan kanssa.

Paljonko yhdestä pesästä saa hunajaa?

Pitkän ajan keskiarvo on noin 40 kiloa hunajaa mehiläispesää kohti. Hunajasato kuitenkin vaihtelee paikallisesti ja jopa pesäkohtaisesti paljonkin. HE