Lumiherukka (Ribes niveum) on noin kolmemetriseksi kasvava kukkiva ja marjova pensas.
Lumiherukka (Ribes niveum) on noin kolmemetriseksi kasvava kukkiva ja marjova pensas.

Syksy on uusi kevät!

Kotipuutarhan toimituksen Annikki ja Minna sekä lehden vakiobloggarit Maria ja Johanna rakastavat syksyä. Nämä neljä intohimoista puutarhaihmistä kertovat, mikä on parasta syksyisessä puutarhassa.

Pilkettä metsä­puutarhassa

”Istutin metsäisen puutarhani polun varteen mustikanvarpujen joukkoon nauhamaisesti atsaleoita, jotka ovat pärjänneet karussa metsämaassa yllättävän hyvin ja kasvaneet huomaamatta kookkaiksi. Syksyn tullen niiden ruskaan värittyvät lehdet piirtävät pensaiden muodot esiin vihreyden keskeltä.

Samaa ajankohtaista, sykähdyttävää elämystä tavoittelin, kun istutin kullankeltaiseksi muuttuvan katsuran mäntyjen lomaan rinteeseen oleskeluterassin alapuolelle. Ihastelen joka syksy taaempana maisemassa näkyvien haapojen henkeäsalpaavan hienoa vaaleaa kultaa, mutta puutarhan puolella sirokasvuinen katsura pysyy haapoja paremmin aisoissa, eikä valtaa tilaa muilta.

Ihailin aikoinaan Marketanpuistossa, Espoossa kokonaan kirkkaanpunaisena hohtavaa amurinviiniä ja hankin sellaisen omaan puutarhaani juuri tuon intensiivisen syysvärin vuoksi. Amurinviinin ohella toinen syysvärikasvien aatelinen minulle on jalopähkinä, jonka leveän latvuksen ja suurten, pariliuskaisten lehtien kuultavan keltainen ruska sykähdyttää vuosi vuodelta.

Myöhään syksyllä, lehtien jo pudottua silitän tuohituomen kuparinväristä, hohtavan sileää runkoa ja tunnustelen kivien päällä kasvavia pehmeitä sammalpeitteitä. Nämä hienoudet antavat hiipuvan kauneuden keskellä lupauksen seuraavasta kasvukaudesta ja uudesta kesästä.”

3 x yksityiskohta

Ei ainoastaan loistavat värit, vaan myös niiden hiipuminen on syksyisin kiehtovaa. Kasvien valmistautuminen talveen ja lehtivihreän katoaminen viestii niiden voimienkeruusta uutta kasvukautta varten. Syksyllä tapahtuu paljon asioita, joiden tulokset näkyvät vasta varhain keväällä. Silmut valmistuvat, kukka-aiheet uinuvat ja juuret vahvistuvat.

Intohimoni sammaleisiin saa syksyllä täyttymyksen. Kotipihan kallioiden sammalet heräävät eloon kuivan kesän jälkeen elokuun lopulla. Syyskuussa ne jo hohtavat vihreyttä pysäyttäen kohdalleen tai vetäen minut ikkunan ääreen ihailemaan siitä näkyvää sammalmaisemaa. Luonto tarjoaa helppohoitoisen sammalpuutarhan puolukanvarvuilla ja kukkivilla kanervilla höystettynä.

Syysaamuinen usva puutarhassa on ainutkertaista. Sitä näkee harvoin, mutta niinä aamuina kun osun kohdalle, pysähdyn nauttimaan siitä. Usva enteilee myöhemmin tulevia kuura-aamuja, jotka nekin ovat onnenkantamoisia. Kuivan kesän jälkeen kosteus hellii kesäkukkaistutuksia ja säästää pihapuutarhurin selkää kastelulta.

Pennsylvanianvaahtera (Acer pensylvanicum) saa keltaisen syysvärin. Raidallinen runko on lajin tunnusmerkki.Pennsylvanianvaahtera (Acer pensylvanicum) saa keltaisen syysvärin. Raidallinen runko on lajin tunnusmerkki.
Amerikanheiden (Viburnum opulus subsp. trilobum) marjat kelpaavat talouskäyttöön. Pensas kasvaa 2–4-metriseksi.Amerikanheiden (Viburnum opulus subsp. trilobum) marjat kelpaavat talouskäyttöön. Pensas kasvaa 2–4-metriseksi.
Villaheisi (Viburnum lantana) on vasta värittymässä syksyiseen asuunsa. Aurinkoisella paikalla se saa punaisen sävyn.Villaheisi (Viburnum lantana) on vasta värittymässä syksyiseen asuunsa. Aurinkoisella paikalla se saa punaisen sävyn.
Monet pensaslajit saavat syksyisin hienon syysvärin. Kerrokselliseen pensasryhmään voi hakea mallia puistoista.Monet pensaslajit saavat syksyisin hienon syysvärin. Kerrokselliseen pensasryhmään voi hakea mallia puistoista.
Syksyisin keltaiseksi värittyvä ja kardemummalta tuoksuva katsura (Cercidiphyllum japonicum) on Annikin suosikki.Syksyisin keltaiseksi värittyvä ja kardemummalta tuoksuva katsura (Cercidiphyllum japonicum) on Annikin suosikki.
Kuningasatsalealla (Rhododendron schlippenbachii) on hieno syysväri ja erityisen hieno, pysytykasvuinen ja tuuhea lehdistö.Kuningasatsalealla (Rhododendron schlippenbachii) on hieno syysväri ja erityisen hieno, pysytykasvuinen ja tuuhea lehdistö.
Koreanvaahteran (Acer pseudosieboldianum) saa aurinkoisella paikalla loistavan, kelta-punaisen syysvärin.Koreanvaahteran (Acer pseudosieboldianum) saa aurinkoisella paikalla loistavan, kelta-punaisen syysvärin.
Tuohituomen (Prunus maackii) koristearvo on rungossa, joka  liekehtii syysauringossa kuparinsävyisenä.Tuohituomen (Prunus maackii) koristearvo on rungossa, joka liekehtii syysauringossa kuparinsävyisenä.

Täydellinen hetki suunnitteluun

”Puutarhaharrastuksen alkuaikoina ostin kasveja lähinnä niiden kukinnan tai näyttävän lehdistön mukaan. Pian huomasin, että myös syysvärillä on tärkeä rooli. Kasvin syysasun myötä saa ikään kuin uuden kukinnan kaupan päälle.

Syksy onkin täydellistä aikaa arvioida oman puutarhan väriloistoa ja suunnitella uutta. Mahtuisiko vielä jonnekin ruskaan pukeutuva pensas tai köynnös? Haaveilen paikasta japaninhappomarjalle, jonka loisteliasta punaista syysväriä täydentävät punaiset marjat. Olen yrittänyt sijoittaa syksyn kaunottaria paikkaan, josta pystyn ihailemaan niitä myös ikkunoista. Syysruskan saavat kasvit pidentävät puutarhan kauneutta talven kynnykselle asti.

Myös monet hyötykasvit ilostuttavat väreillään. Pensasmustikka antaa mahtavan sadon, mutta se on myös näyttävä koristepensas, jonka lehdet muuttuvat leiskuvan ruosteenpunaisiksi syksyn edetessä. Keittiöpuutarhamme rajautuu osittain säleikkövilliviinin peittämään pergolaseinämään. Seinämä tarjoaa syksyisin huikean värinäytelmän.

Kasvukauden lopussa on aivan erityinen, oma lumonsa. Väriloisto viivähtää vielä hetken puutarhassa kasvien valmistautuessa lepokauteen. Vahvat syysvärit tuovat hehkua hämärään. Ruskan intensiivisyys vaihtelee eri vuosina. Pidän myös puutarhan lakastuvasta kauneudesta ja kuulaasta valosta, vaikka varsinainen ruskaväritys jäisi hillityksi. Kukista ja lehdistä riisuutuva puutarha on kaunis sekin, kun osaa iloita maahan pudonneista värikkäistä lehdistä. Haravoitu lehtikasa houkuttaa yhä hyppäämään mukaan!”

Marjaomenapensas (Malus toringo var. sargentii)Marjaomenapensas (Malus toringo var. sargentii)
Pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) tarjoaa marjasadon lisäksi silmäniloa, kun lehdistö muuttuu säihkyvän punaiseksi.Pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) tarjoaa marjasadon lisäksi silmäniloa, kun lehdistö muuttuu säihkyvän punaiseksi.
Mongolianvaahteran (Acer tataricum subsp. ginnala) sirot lehdet saavat aurinkoisella paikalla oranssinpunaisen syysvärin.Mongolianvaahteran (Acer tataricum subsp. ginnala) sirot lehdet saavat aurinkoisella paikalla oranssinpunaisen syysvärin.
Kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta) on iloisen kirjava kesästä syksyyn. Lajin jäykät versot vaativat sidonnan tukeen.Kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta) on iloisen kirjava kesästä syksyyn. Lajin jäykät versot vaativat sidonnan tukeen.
Säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta) on vallannut koko pergolaseinän. Vahva syysväri kestää pakkasten tuloon asti.Säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta) on vallannut koko pergolaseinän. Vahva syysväri kestää pakkasten tuloon asti.
Kirsikkasorvarinpensaan (Euonymus planipes) kukinnon ja siementen värit ovat kuin intialaiselta torilta.Kirsikkasorvarinpensaan (Euonymus planipes) kukinnon ja siementen värit ovat kuin intialaiselta torilta.
Tuurenpihlajan (Sorbus ’Dodong’) paikka puutarhassani on metsän reunassa. Laji on hyvä suojata hirviltä ja peuroilta.Tuurenpihlajan (Sorbus ’Dodong’) paikka puutarhassani on metsän reunassa. Laji on hyvä suojata hirviltä ja peuroilta.
Pallesorvarinpensaan (Euonymus alatus) koristervo näkyy syksyllä, kun lehdet värjäytyvät tumman pinkiksi.Pallesorvarinpensaan (Euonymus alatus) koristervo näkyy syksyllä, kun lehdet värjäytyvät tumman pinkiksi.
Komealehtinen tuurenpihlaja kasvaa suotuisalla paikalla jopa 10-metriseksi puuksi. Puu haarautuu herkästi.Komealehtinen tuurenpihlaja kasvaa suotuisalla paikalla jopa 10-metriseksi puuksi. Puu haarautuu herkästi.

Tien­pientareesta mallia

”Loppusyksystä pihalla näkee asioita, jotka kesällä peittyvät lehtimassan ja kukkarunsauden taakse: puiden runkojen muotoja, pensaiden hienopiirteisiä oksistoja, silmuja, erilaisia marjoja ja pähkinöitä. Monet kestävät, perinteiset syyskukkijat pitävät pintansa yöpakkasista huolimatta, ja kukkia pilkottaa siellä täällä vielä lokakuussa.

Jos voisin päättää, elo–syyskuussa alkaisi täyslaidallinen tykitys myös puutarhamyymälöissä ja taimistoilla, sillä loppukesän näyttävät kukkijat – kuten myös perinteiset syysvärikasvit – ovat edelleen liian vähän esillä. Koristeheinistä puhumattakaan. Jos katsoo tienpientareen tarjontaa syksyllä, voi tehdä johtopäätöksen: mitä enemmän heinämättäitä pihamaalla, tuulessa taipuvia korsia, erilaisia röyhyjä ja tähkylöitä, sitä paremmalta näyttää.

Näin keski-ikäisenä on varaa nähdä kauneutta kypsyneissä yksityiskohdissa. Kuulun joukkoon, joka ei siivoa mätäneviä kuunliljan lehtiä penkistä, vaan seuraan – huumaantuneena – maatuvan lehtimassan olemuksen muuttumista, kun päivät kylmenevät ja kosteus ja pakkanen tuhoavat kasvuston. Mustiksi muuttuvien virginiantädykkeen, rohtoluppion ja tummatulikukan kukinnot ovat nekin kiinnostavaa katseltavaa. Varret saavat jäädä törröttämään, silläkin uhalla, että siementaimet ovat jo maanvaiva.

Karu kauneus ja elinvoima innostavat näkemään puutarhan uudella tavalla; se mikä näillä leveysasteilla säilyy hengissä talven yli ja lisääntyy ilman apua, olkoon puutarhani runko.”

3 x yksityiskohta

Kivikkotarhan kasvit nousevat esille loppusyksystä, kun pienipiirteisten lajien ei tarvitse kilpailla näyttävien perennojen kanssa. Suosikkini on vuorineilikka, jonka tiivis, harmaa lehtimätäs näyttää siltä kuin se nauttisi kukinnan jälkeisestä olosta. Muita syksyllä uuden roolin puutarhassa saavia kivikkokasveja ovat kattomehitähti, isorikko ja harmaa-ajuruoho.

Kotipihassani kasvaa useita kilpikaarnaisia saaristomäntyjä. Petäjien kiemuraiset, oranssin- ja ruskeansävyiset rungot hehkuvat syksyn matalalta paistavassa valossa. Männyistä paksuimman halaamiseen tarvitaan kahden aikuisen syli. Puu paljastuu katseille vasta loppusyksyllä, kun sen edessä kasvava kirsikkapensaikko pudottaa lehtensä.

Hämähäkinseitit – ja niiden käsittämätön määrä – paljastuvat syksyllä. Kosteus kirjoo hengenohuet nauhat miljoonin kastepisaroin, ja puutarha on yhtä verkkoa. Pelkään hämähäkkejä lähes yhtä paljon kuin käärmeitä, mutta suojelen niitä yhtä lailla.

Talvea odottava puutarha tarjoaa kauniita yksityiskohtia ja ruska saa ympäristön näyttäytymään aivan toisenlaisena kuin vehreänä kesäkautena.Talvea odottava puutarha tarjoaa kauniita yksityiskohtia ja ruska saa ympäristön näyttäytymään aivan toisenlaisena kuin vehreänä kesäkautena.

Retkiä latvusten alla

”Oman puutarhani syksyinen suosikki on vanhaan kansakoulumiljööseen kauniisti istuva siperianhernepensasrivistö. Kelmeän keltaisena hohtavat pihlajamaiset pikkulehdet sekä syvän ruskeina roikkuvat siemenpalot tuovat arkisenkin tuntuiseen siperianhernepensaaseen karua juhlavuutta.

Syksyn suosikkeihini lukeutuu myös valkeana hohtavat helmipihlajan marjatertut kauniisti kaareutuvilla siroilla oksilla. Pihlajanmarjat houkuttelevat pikkulintuja ruokailemaan puun oksille.

Oman tunnelmansa luovat kuulakkaan keltaisena hohtavat puiden latvukset. Erityisesti hevoskastanjan suuret sormilehdykkäiset lehdet ja siellä täällä pilkottavat piikikkäät kotahedelmät tuovat eksotiikkaa suurelle pihalle. Arka hevoskastanja kannattaa suojata niin jäniksiltä kuin pakkaseltakin etenkin ensimmäisinä talvina. Vartuttuaan puu kestää paremmin kylmyyttä.

Vähän toisenlaisen keltaisen katoksen saa japaninlehtikuusen keltaisena hohtavista herkistä lehdistä ja koristeellisista pikkukävyistä tai piikkiaralian vankoista ja piikikkäistä oksista sekä korkealla ylhäällä riippuvista teelautasen kokoisista siementertuista.

Omaan pihaan kannattaa valita jotain jännittävää myös syksyä ja talventuloa ajatellen. Eteläisen Suomen puutarhoissa menestyvän kaukasiansiipipähkinän lähes metriset, valuvat eminorkot ja kirpakan punaisina hehkuvat japaninhappomarjat pidentävät oman puutarhani kautta kummasti ja saavat syksyiset puutarharetket tuntumaan erityisiltä.”

Kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus) on erinomainen aitakasvi, jonka marjat ja lehdet koristavat syksyllä.Kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus) on erinomainen aitakasvi, jonka marjat ja lehdet koristavat syksyllä.
Kaukasiansiipipähkinän (Pterocarya fraxinifolia) eminorkot ovat erikoinen näky talvea odottavassa pihassa.Kaukasiansiipipähkinän (Pterocarya fraxinifolia) eminorkot ovat erikoinen näky talvea odottavassa pihassa.
Lehtikuuset (Larix) saavat kirkaankeltaisen syysvärin. Suvun puut ovat näyttäviä koristepuita isoissa pihoissa.Lehtikuuset (Larix) saavat kirkaankeltaisen syysvärin. Suvun puut ovat näyttäviä koristepuita isoissa pihoissa.
Purppurahappomarjan (Berberis thunbergii) marjat ja liilat lehdet nostavat sen syysvärikasvien parhaimmistoon.Purppurahappomarjan (Berberis thunbergii) marjat ja liilat lehdet nostavat sen syysvärikasvien parhaimmistoon.

Kuvauspaikka: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kuvat: Johanna Rintanen/piikkiaralia, Maria Kesänen, Johanna Rintanen