Osterivinokas on helppo laji kotikasvatukseen.
Osterivinokas on helppo laji kotikasvatukseen.

31 vinkkiä

Satoa

vuoden ympäri

Uudet tuoteratkaisut mahdollistavat viljelyn sisätiloissa ympäri vuoden. Kekseliäimmät rakentavat kaupunkiasuntoonsa kokonaisen puutarhan tai perustavat sieniviljelmän.

Olosuhteet otollisiksi

1.Valon vähyys on suurin ongelma sisätiloissa, sillä kasvi tarvitsee riittävästi valoa yhteyttämiseen. Tarjoa kasveille lisävaloa esimerkiksi led-valaisimilla. Ne eivät kuumene liikaa ja kuluttavat vain vähän energiaa.

2.kasvien valon tarve vaihtelee, mutta 8–10 tuntia päivässä voi pitää miniminä. Salaattien ja yrttien kohdalla valot voivat olla päällä jatkuvastikin, mutta esimerkiksi tomaatit ja chilit hyötyvät yleensä myös 6–12 tunnin pimeästä jaksosta. Parhaan hyödyn saat kasvattamalla ikkunalla, jossa luonnonvaloa on tarjolla osan päivästä ja lisävaloa tarjotaan vain täydentäjäksi.

3.kokeile ruukun ja valaisimen yhdistäviä niin sanottuja viljelykeskuksia. Näppärimmät soveltuvat vaikkapa ruokapöydälle.

4.vähennä Sisäilman kuivuutta suihkuttelemalla kasveja puhtaalla vedellä säännöllisesti. Suihkuttelu vähentää myös tuholaisten hyökkäyksiä, sillä esimerkiksi punkit ja kirvat ilmaantuvat ennemmin kuiviin kasvustoihin.

5.hallitse ilmankosteutta erilaisilla läpinäkyvillä kupu- tai telttaratkaisuilla sekä minikasvihuoneilla. Ne voivat olla tarpeen erityisesti kasvun alkuvaiheissa. Pidä kuitenkin huoli, että liika kosteus pääsee haihtumaan.

Perinteisesti mullassa

6.Yrttien saksiminen ruuan sekaan on helppoa ja vaivatonta, kun ruukut on sijoitettu keittiöön. Paria tarvittavaa basilikanlehteä ei aina tule haettua, jos sitä varten pitää vetää saappaat jalkaan ja loikkia pihan perälle.

7. Yrttitarha ikkunalaudalle:

rosmariini

basilika

mäkimeirami eli oregano

timjami

korianteri

mintut

retiisi

8.Chilit ja muut paprikakasvit voi siirtää kesän jälkeen sisälle talvehtimaan. Useimmat chilit ovat näyttäviä ja värikkäitä myös sisustuksen kannalta. Riittävän lisävalon turvin tyytyväisimmät yksilöt tekevät jopa satoakin ympäri vuoden. Huomioi eri lajien ja lajikkeiden erot talvehtimisessa. Katso juttu chilin talvettamisesta Neuvot ja niksit palstalta!

9.kokeile tomaatin kasvatusta. Tomaatti on alun perin monivuotinen ja kotoisin trooppiselta vyöhykkeeltä, kuten yleisimmät huonekasvimmekin.


10. SIENIÄ KOTIKEITTIÖSSÄ

Stéphane Poirié sanoo leikkisästi olevansa sieninsinööri. Sähköalan insinöörin tutkinto oli takataskussa, kun ranskalaismies muutti vuonna 2014 Suomeen suomalaisen tyttöystävän perässä. Piti oppia suomen kieli ja löytää työtä uudesta kotimaasta. Aiemmin Stéphane oli työskennellyt robotiikan parissa. Halu tehdä työtä, jolla on merkitys, oli suuri.

Aluksi Stéphane päätti opiskella luomupuutarhuriksi. Oma haaveiden luomutila tuottaisi puhdasta lähiruokaa ekologisin keinoin. Talo lämpiäisi ehkä veden tai kompostisähkön voimalla, insinöörimies suunnitteli. Samaan aikaan hyvä ystävä, hollantilainen Chris Holtslag, oli innostunut sienistä ja niiden viljelystä. Touhu kuulosti järkevältä, sillä suomalaisethan ovat sienikansaa. Kun vielä kävi ilmi, että sieniä voisi viljellä kahvinporoissa, ajatus kirkastui lopullisesti. Suomalaisethan juovat aivan älyttömästi kahvia! Kekseliäät kaverukset niputtivat ideansa ja osaamisensa yhteen ja perustivat sieniä tuottavan yrityksen. Sen toiminta-ajatuksena on viljellä sieniä ja myydä niitä ravintoloille. Lisäksi myydään sienien rihmastoja ja kasvatustarvikkeita kotiviljelijöille.

Sieniä voisi kasvattaa myös paperissa, puussa tai oljessa, mutta niitä ei ole samaan tapaan saatavilla ainakaan kaupunkiympäristössä. Kahvia suomalaiset litkivät sellaisia määriä, että porot kannattaa käyttää hyödyksi. Aromit ja kofeiini ovat siitä hävinneet, mutta lähes kaikki energia on vielä jäljellä. Tee ei soveltuisi yhtä hyvin, sillä siinä on liikaa typpeä; silloin kasvusto olisi altis myös erilaisille ei-toivotuille sienille ja homeille.

”Kahvinporoja saamme läheisestä ravintolasta, ja myymämme kotitarvepakkaukset ovat niinkään kierrätettyjä sekä uudelleen täytettäviä. Sienijätteen kompostoimme matokompostorissa.” helsieni.fi

1 Osterivinokas viihtyy hyvin kahvinporoissa, ja on erittäin hyvä ruokasieni. Maultaan se on mieto ja rakenteeltaan kuivahko.

2 Stéphane Poirié kertoo, että sienirihmasto kasvaa parhaiten lämpimässä ja pimeähkössä paikassa, esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kun sienet alkavat kasvaa, tarvitaan enemmän valoa. Vedellä suihkuttelu takaa sopivan ilmankosteuden kuivissa sisätiloissa.

3 Kauran akanat sopivat kahvinporojen sekaan osaksi sienien kasvualustaa.


4 Myös muita sienilajeja voi kokeilla sisäkasvatukseen. Kuvassa sienimiesten kokeilu, lakkakääpä eli reishi, joka on tuttu sieni itämaisessa lääketieteessä.


5 Helsinkiläisravintoloiden kahvinporoja päätyy ranskalais-hollantilaisten sieniyrittäjien raaka-aineeksi.

1 Osterivinokas viihtyy hyvin kahvinporoissa, ja on erittäin hyvä ruokasieni. Maultaan se on mieto ja rakenteeltaan kuivahko.

2 Stéphane Poirié kertoo, että sienirihmasto kasvaa parhaiten lämpimässä ja pimeähkössä paikassa, esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kun sienet alkavat kasvaa, tarvitaan enemmän valoa. Vedellä suihkuttelu takaa sopivan ilmankosteuden kuivissa sisätiloissa.

3 Kauran akanat sopivat kahvinporojen sekaan osaksi sienien kasvualustaa.

4 Myös muita sienilajeja voi kokeilla sisäkasvatukseen. Kuvassa sienimiesten kokeilu, lakkakääpä eli reishi, joka on tuttu sieni itämaisessa lääketieteessä.

5 Helsinkiläisravintoloiden kahvinporoja päätyy ranskalais-hollantilaisten sieniyrittäjien raaka-aineeksi.


Virtaa versoista ja iduista

11.Kukaan ei jaksa popsia kilokaupalla vihanneksia. Pieni verso on kokoonsa nähden monin verroin ravinteikkaampi kuin täysikasvuinen lajitoverinsa. Jo viidestä grammasta parsakaalin versoja saat yhtä paljon ravintoaineita kuin kokonaisesta parsakaalista.

12.Käytä versotukseen vain puhtaita siemeniä ja astioita. Voit tehdä hankkimillesi siemenille nopean kotipastöroinnin upottamalla ne hetkeksi 80-asteiseen veteen. Huuhtele heti sen jälkeen kylmällä vedellä. Puhdista myös versotusastia ennen käyttöä, mieluiten kiehuvalla vedellä.

13.Varmistat parhaan itävyyden hankkimalla idätyskäyttöön tarkoitettuja siemeniä.

14.Versoja voi kasvattaa mullassa, mutta vesiviljelyssä saat käytettyä myös juuret hyväksi. Hyviä versotusastioita ovat esimerkiksi sellaiset, joissa siemenet asetellaan ohuen ritilän päälle. Vettä lisätään astiaan sen verran, että siemenet peittyvät. Kun itäminen on tapahtunut, vettä tarvitaan enää sen verran että juuret peittyvät. Koko verso juuresta kärkeen on helppo poimia syötäväksi.

15.Vesiviljelyssä juuret alkavat tummua, jos vesi seisoo liian pitkään. Vaihda astiaan puhdas vesi aamuin illoin.

16.Epäsuora päivänvalo on versoille parasta. Auringossa ne nuupahtavat.

17.Kasvata eri lajeja, niin saat monipuolisimman hyödyn. Kokeile perinteisten herneenversojen lisäksi ennakkoluulottomasti myös juureksia, kaaleja, viljoja ja pähkinöitä.

18.Sipuleitakin voi versottaa, mutta ne ovat yleensä hitaita. Valkosipuli on erityisen maukas!

19.Versot eivät säily, joten pidä kasvatusmäärät maltillisina. Optimaalinen kasvuaika on 5–10 vuorokautta, silloin ravintoaineet ovat parhaimmillaan.

20. Iduista nopea sato

Iduiksi kutsutaan pientä kasvin alkua, siementä, joka on juuri lähtenyt kasvuun. Kun kasvu etenee tätä vaihetta pidemmälle, puhutaan versoista.

Liota puhdistettuja siemeniä puhtaassa idätysastiassa yön yli. Sen jälkeen kaada vesi pois, huuhtele siemenet ja pidä astiaa huoneenlämmössä. Huuhtele siemeniä idätyksen aikana kolmesti päivässä.

Idut valmistuvat parissa päivässä ja säilyvät jääkaapissa korkeintaan muutaman päivän.

Kokeile idätykseen muun muassa viljoja, palkokasveja, sinimailasta sekä sarviapilaa.


21. VERSOJA TERVEYDEN TÄHDEN

”Päädyin kasvattamaan versoja terveydellisistä syistä. Tein melkoisen ruokavalioremontin, ryhdyin vegaaniksi ja versotin paljon kasviksia. Versoissa on jopa monikymmenkertainen määrä terveydelle eduksi olevia aineita verrattuna täyskasvuiseen kasviin. Hippusesta saa siis isomman hyödyn. Aamuni alkavat smoothiella, johon sekoitan versojen lisäksi erilaisia marjoja ja siemeniä.

Olen kokeillut noin kolmeakymmentä eri lajia, ja suosittelenkin monilajista versopuutarhaa. Versot ovat tuhtia tavaraa, ja kaikkien versojen ravintoaineita ei vielä ole tutkittu. Tällä hetkellä punakaalia pidetään parhaimpana.

Suosittelen kokeilemaan punakaalin lisäksi ainakin parsakaalia ja härkäpapua. Parsakaali ei ole ehkä helpoimpia kasvatettavia, mutta sen terveysvaikutukset ovat huikeat. Versotan myös juureksia, kuten punajuurta, mustajuurta ja naurista. Punajuuren punertavissa versoissa on runsaasti antioksidantteja.

Vehnänorasta kasvatan myös, siinä ei ole gluteenia kuten täyskasvuisessa viljassa. Vehnänorasmehun maku on kesäinen ja muistuttaa tuoretta ruohoa.

Jos ajatellaan kasvien tuotantoa ekologiselta kannalta, villivihannekset ovat tietysti ykkösiä. Heti toisena tulevatkin versot.” Heidi Kiikka, ”ituhippi”


Kokeile vesiviljelyä

22.Vesi- eli hydroviljelyssä ei käytetä multaa, vaan kasvi saa tarvitsemansa ravinteet veden kautta. Vesiviljely on siistiä verrattuna mullassa viljelyyn. Vesiviljely voi myöskin olla ratkaisu allergioista kärsivälle.

23.Vesiviljelyssä kasvu on usein nopeampaa ja satokin parempi monella lajilla.

24.Ravinteiden säännöstely on yleensä helpompaa kuin multaviljelyssä. Lannoitteet liuotetaan veteen. Parhaimman tuloksen saat käyttämällä lannoitteita, jotka on suunniteltu nimenomaan vesiviljelyä silmällä pitäen.

25.Vesiviljelyssä voi käyttää juuristoa tukevia materiaaleja, kuten kevytsoraa, kivivillaa tai kookoskuitua. Alan liikkeissä myydään myös hydrosoraa, joka on tavallisesta kevytsorasta poiketen suurempirakeista, pölyää vähemmän ja on usein pH-stabiloitua. Kiinteän materiaalin käyttö on suositeltavaa varsinkin isoiksi ja painaviksi tulevien kasvien kohdalla. Eri tukimateriaalit myös suojaavat juuristoa valolta. Jos tukimateriaalia ei käytetä, tulee kasvatusastian olla valoa läpäisemätön.

26.Kylvä siemenet esimerkiksi kivivillakuutioihin. Jos käytät tukimateriaalia, kuten kevytsoraa, aseta kivivillakuutio verkkoruukkuun ja täytä ruukku soralla. Siirrä sitten lopulliseen vesiviljelyastiaan. Idätykseen on olemassa näppäriä laatikoita, joihin veden lisääminen on helppoa.

27.myös huonekasveja voi kasvattaa vesiviljelyssä. Kuvan avokadopuu on istutettu itämisvaiheen jälkeen hydrosoralla täytettyyn vesiviljelyruukkuun. Vesiviljelyssä kasvatettavua huonekasveja tulee lannoittaa säännöllisesti ja pitää huolta siitä, että ruukussa on aina vettä.

28.Parhaiten kasvit viihtyvät vedessä, joka kiertää ja hapettuu jatkuvasti. Jos kiertävä järjestelmä on suljettu ja vesisäiliö suuri, on veden kulutus kokonaisuudessaan vähäinen.

29.Vesiviljelyyn voi kokeilla rohkeasti eri lajeja. Hyviä tuloksia on saatu ainakin chileistä, tomaateista, mansikoista, salaateista ja yrteistä.

30.Suuremman vesiviljelmän sijoittaminen asunnossa kannattaa miettiä siten, että mittavaa vesivahinkoa ei pääse syntymään. Järjestelmiin, joissa kiertää kymmeniä litroja vettä, kannattaa suhtautua käytännössä kuten akvaarioon.


31. PYSTYSUUNTQAINEN SISÄPUUTARHA

Supragarden-järjestelmässä kasvit kasvatetaan vesiviljelyssä. Taustaseinää ei tarvita, sillä järjestelmä toimii myös avoimessa tilassa. Kun kasvit kasvavat, putkimainen rakenne jää piiloon, ja kasvit toimivat ikään kuin elävänä serminä. Rakenteen korkeus vaihtelee huonekorkeuden mukaan.

Vesiviljelyssä kasvun tekijöitä kuten ravinteita, veden ja valon määrää sekä lämpötilaa on helppo säädellä optimaaliseksi. Yrtit kuten basilika, minttu, sitruunamelissa ja persilja ovat nopeita ja varsin helppoja kasvatettavia. Tomaatti ja chili eivät ole yleensä sen vaikeampia, mutta ne vaativat pidemmän ajan sadon tuotantoon ja hieman lannoitteiden säätöä hedelmätuotannon alkaessa.

Jouni Spets, järjestelmän kehittäjä, kasvattaa kotonaan erilaisia kasveja. Ikkunan edessä 2,5 metriä korkeassa viherverhossa hänellä on viherkasveja sekä siirreltävässä ruokapuutarhassa chiliä, basilikaa, persiljaa ja joskus salaattia.

”Uutena kasvina olen kokeillut kahvipensasta. Ensin epäilin, sopiiko tämä kuivan paikan marjakasvi vesiviljelyyn. Se on kuitenkin muutamassa kuukaudessa tehnyt hienot juuret ja paljon lisää tummanvihreitä, hienosti kiiltäviä lehtiä.”

Jounille vesiviljelysteemin kehittäminen on paitsi liiketoimintaa, myös ideologinen valinta.

”Kasvien sisäkasvatus vahvistaa ihmisen ja luonnon välistä symbioosia, joka kaupunkioloissa ja ahtaissa asunnoissa voi muuten jäädä syntymättä. Tulevaisuudessa sisäkasvatus, led-valot ja vesiviljely yleistyvät kaupallisen tuotannon lisäksi myös kodeissa, toimistoissa ja ravintoloissa.”

Jouni Spets, Kasviportaat Oy/ Plant Steps Ltd

Tregrenin T3 Kitchen Garden on suunniteltu vesiviljelyyn jasiinä on mobiiliohjaus. Hinta noin 89 e.Tregrenin T3 Kitchen Garden on suunniteltu vesiviljelyyn jasiinä on mobiiliohjaus. Hinta noin 89 e.
Kasvitelineen ja led-lampun yhdistelmä vie vähän tilaa. Ikea, Bittergurka 39,95 e.Kasvitelineen ja led-lampun yhdistelmä vie vähän tilaa. Ikea, Bittergurka 39,95 e.
Led-valojen avulla viljely onnistuu muuallakin kuin ikkunalaudalla. Ikean Krydda-sarjan tuotteista voi koota erilaisia kokonaisuuksia.Led-valojen avulla viljely onnistuu muuallakin kuin ikkunalaudalla. Ikean Krydda-sarjan tuotteista voi koota erilaisia kokonaisuuksia.
Chilit viihtyvät huoneenlämmössä.Chilit viihtyvät huoneenlämmössä.
Maissi kannattaa versottaa mahdollisimman pitkään hämärässä, sillä valossa versot kitkeröityvät.Maissi kannattaa versottaa mahdollisimman pitkään hämärässä, sillä valossa versot kitkeröityvät.
Härkäpavun versot ovat mehukkaita ja miedon makuisia.Härkäpavun versot ovat mehukkaita ja miedon makuisia.
Kaalirapi eli kyssäkaali tuottaa mehukkaita versoja. Kokeile myös viljoja ja pähkinöitä.Kaalirapi eli kyssäkaali tuottaa mehukkaita versoja. Kokeile myös viljoja ja pähkinöitä.
Siemenet itävät ritilän päällä muutamassa päivässä.Siemenet itävät ritilän päällä muutamassa päivässä.
Avokadon siemenen voi idättää vedessä ja jatkaa kasvatusta hydrosorassa.Avokadon siemenen voi idättää vedessä ja jatkaa kasvatusta hydrosorassa.
Taimet istutetaan muovikoreihin, jotka täytetään esimerkiksi kevytsoralla.Taimet istutetaan muovikoreihin, jotka täytetään esimerkiksi kevytsoralla.
pH- ja EC-mittarilla selvitetään veden happamuus ja ravinnepitoisuus.pH- ja EC-mittarilla selvitetään veden happamuus ja ravinnepitoisuus.
Siemenet kylvetään kivivillakuutioihin.Siemenet kylvetään kivivillakuutioihin.
Kaiken sisäkasvatuksen apu on lisävalo. Led-polttimolla varustettuja kasvilamppuja on nykyään tarjolla E27-kantaisina.Kaiken sisäkasvatuksen apu on lisävalo. Led-polttimolla varustettuja kasvilamppuja on nykyään tarjolla E27-kantaisina.
Lannoitteet annetaan veteen liuotettuna.Lannoitteet annetaan veteen liuotettuna.

Kuvat: Minna Siltala ja Jouni Spets