Neuvot ja niksit

Tyhjennä puutarhaletkut, kastelujärjestelmät ja vesisäiliöt ennen pakkasia.
Tyhjennä puutarhaletkut, kastelujärjestelmät ja vesisäiliöt ennen pakkasia.

Puutarha

talvikuntoon

Jokaisessa puutarhassa on tarvikkeita ja työkaluja, jotka on hyvä huoltaa ja siirtää talviteloille. Ensimmäisenä kannattaa tyhjentää puutarhaletkut ja kastelujärjestelmät, jotka voivat puhjeta tai murtua pientenkin pakkasten seurauksena. Tyhjennä myös kastelukannut, ämpärit ja muut vesisäiliöt sekä vie nestemäiset lannoitteet lämpimään varastoon.

Kukkaruukut ja muut multa-astiat kannattaa tyhjentää ja pestä. Jos ruukku on liian suuri liikuteltavaksi, sen voi kääntää varovasti kyljelleen, jolloin ruukkuun kertyvä vesi ei jäätyessään halkaise ruukkua. Jos ruukkua ei voi kääntää, se kannattaa peittää vedenpitävällä kannella.

Työkalujen puhdistus ja säännöllinen huolto pidentävät niiden käyttöikää. Pese välineet, poista ruosteet metalliosista ja öljyä ne. Hio tikut ja säröt pois lapioiden ja kuokkien puisista varsista. Viimeistele sivelemällä varsiin puuöljyä.

Hyödynnä haravointijätteet kasviryhmien ja keittiötarhan katteina. Silppua loput lehdet nurmikonleikkuun yhteydessä ja jätä ne maatumaan nurmikon ravinteiksi. Lehtiä voi myös kompostoida muun kasvijätteen kanssa.

1 Silppua kasvijätteet kompostiin. Sekoita vihreiden kasvinosien joukkoon oksahaketta, silputtua olkea tai järviruokoa, jotta massa ei painu liian tiiviiksi. Hautaa pehmeät muumio-omenat kompostin keskelle, hävitä mustat koppurat sekajätteenä.2 Siirrä tyhjennetyt, puhtaat ruukut talveksi säältä suojaan varastoon tai katokseen. Useimpia ruukkuja voit säilyttää turvallisesti myös talon seinustalla räystään alla ylösalaisin käännettynä. Ohuet punasavi- ja terrakottaruukut voivat särkyä pakkasessa tyhjänäkin.3 Puhdista oksasakset vedellä ja hankaussienellä. Vanha tiskiharja ja astianpesuaine auttavat pinttyneen lian poistossa. Kuivaa sakset huolellisesti. Öljyä nivel, jouset ja terät. Lukitse sakset aina kun et käytä niitä, niin terät eivät kolhiudu ja jousi ei pääse löystymään.

1 Silppua kasvijätteet kompostiin. Sekoita vihreiden kasvinosien joukkoon oksahaketta, silputtua olkea tai järviruokoa, jotta massa ei painu liian tiiviiksi. Hautaa pehmeät muumio-omenat kompostin keskelle, hävitä mustat koppurat sekajätteenä.

2 Siirrä tyhjennetyt, puhtaat ruukut talveksi säältä suojaan varastoon tai katokseen. Useimpia ruukkuja voit säilyttää turvallisesti myös talon seinustalla räystään alla ylösalaisin käännettynä. Ohuet punasavi- ja terrakottaruukut voivat särkyä pakkasessa tyhjänäkin.

3 Puhdista oksasakset vedellä ja hankaussienellä. Vanha tiskiharja ja astianpesuaine auttavat pinttyneen lian poistossa. Kuivaa sakset huolellisesti. Öljyä nivel, jouset ja terät. Lukitse sakset aina kun et käytä niitä, niin terät eivät kolhiudu ja jousi ei pääse löystymään.