Neuvot &niksit

Vanhat kentia­palmut viihtyvät huoneen nurkassa lisävalon turvin.Vanhat kentia­palmut viihtyvät huoneen nurkassa lisävalon turvin.

Valoa viherkasveille

SYDÄNTALVELLA päivä on lyhyt, ja huonekasvit kärsivät valon puutteessa. Kasvilamput auttavat kasveja selviämään pimeän vuodenajan yli kevääseen.

Kasvilamput sytytetään aamulla täydentämään ikkunoista tulevaa luonnonvaloa. Valotuksella myös jatketaan valoisaa aikaa niin, että se jatkuu noin 12 tuntiin vuorokaudessa.

Kasvien lisävaloksi sopivat parhaiten valonlähteet, jotka säteilevät samoja aallonpituuksia kuin auringon valo. Yhteyttämistä, eli kasvua, edistävät etenkin sinistä ja punaista valoa säteilevät lamput. PR-N


Lisää paavalinkukkaa jakamalla vanhoja taimia tai juurruttamalla uusia lehtipistokkaista.Lisää paavalinkukkaa jakamalla vanhoja taimia tai juurruttamalla uusia lehtipistokkaista.

hoida saintpauliaa

Kevätkukkien aateliin kuuluvat paavalinkukat (Saintpaulia ionantha) kukkivat jopa ympäri vuoden.

Saintpaulian lehdet ovat pinnaltaan pehmeät, eivätkä ne pidä sumuttelusta. Kukat voivat olla punaiset, siniset tai valkoiset. Tarjolla on myös kirjava- ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita.

Pidä paavalinkukka läpi vuoden lämpimässä, valoisassa paikassa. Imeytä kasteluvesi aluslautasen kautta. Kaada lautaselle seisomaan jäänyt vesi pois. PR-N


Ritarinkukka on monivuotinen kasvi.Ritarinkukka on monivuotinen kasvi.

Ritarinkukan jatkokasvatus

Jos haluat ritarinkukkasi kukkivan myös tulevina vuosina, hoida sipulia huolellisesti.

Kun kukinta on lakastunut, leikkaa kukkavana pois läheltä sipulia ja siirrä ruukku valoisalle ikkunalle. Kastele viikottain ja anna kasteluveden mukana huonekasvilannoitetta. Tavoitteena on kasvattaa mahdollisimman monta lehteä keräämään ravintoa sipuliin.

Siirrä ruukku kesäkuun alussa yöpakkasten mentyä puutarhaan puolivarjoisaan paikkaan. Ota taas syyskuun alussa sisälle ennen pakkasöitä. Kastele niukasti muutaman viikon ajan, lopeta kastelu sitten kokonaan, jotta lehdet lakastuvat. Siirrä ruukku pimeään ja viileään.

Kun kukkanuppu keväällä alkaa työntyä esiin, istuta sipuli uuteen multaan, siirrä valoisalle ikkunalle ja aloita varovainen kastelu.


tarkista talvisuojat

Tarkista talven mittaan säännöllisesti suojaverkkojen kunto ja tallaa verkon vierestä hanki matalaksi, jotta pitkäkorvat eivät pääse napostelemaan oksien kärkiä verkon yli. Tiiviiksi poljettu lumi estää myös myyrien etenemistä. Varmista, että verkko on alaosastaan tiiviisti maata vasten.

Kovimmat pakkaset ovat monin paikoin vasta tulossa. Ennen niitä on hyvä suojata erityisesti nuoret puut ja pensaat, jotka kasvavat menestymisensä äärirajoilla. Kiedo pakkaspeite löyhästi rungon ympärille tai tee siitä pensaalle huppu. Ilman pitää kuitenkin päästä virtaamaan peitteen alla, jottei kosteus tiivisty runkoon. Kiinnitä peite puun runkoon sitomalla se muutamasta kohdasta, mutta jätä suoja yläosastaan auki.

Poista peite keväällä, kun kovat yöpakkaset ovat ohi ja vaihda pakkaspeite tarvittaessa varjostusverkkoon estämään kevätahavan tuhoja. Esimerkiksi magnolian nuput kuivahtavat herkästi auringon jo lämmittäessä, mutta maan ollessa vielä jäässä.


Leikkaa satoa saksilla ja huuhtele lävikössä.Leikkaa satoa saksilla ja huuhtele lävikössä.

versoja hyytelössä

Agar agar on valtamerten punalevistä eristettyä hiilihydraattiseosta, jota käytetään hyytelöimisaineena leivonnassa. Sen avulla voi valmistaa myös kasvualustan versotukseen.

Kuumenna kattilassa vettä ja sekoita siihen jauhe vispilän avulla. Yhtä desilitraa kohti tarvitaan noin 1,5 teelusikallista agaria. Varo käyttämästä agaria liikaa, sillä liian paksusta seoksesta tulee kumimainen.

Jäähdytä seos huoneenlämmössä, jolloin vesi hyytelöityy. Kylvä geelimäisen kasvualustan pintaan retiisin, vihanneskrassin ja muiden versoina syötävien kasvien siemeniä.

Suihkuta kylvös ja peittele löyhästi muovikalvolla. Jos haluat vaaleita versoja, peitä astia pimentävällä kannella. Jatka sumuttelua, kunnes siemenet ovat itäneet. PR-N

Kuvat Maija Astikainen, Maija Stenman, Istock