Kultajyvät

Ekoilu puutarhassa kiinnostaa

Kysyimme loppuvuodesta sosiaalisessa mediassa, millaisia ekotekoja sinä olet valmis tekemään omalla pihallasi.

Vastausten perusteella me puutarhaharrastajat olemme valmiita suoraan toimintaan ympäristön puolesta. Kasvispainotteinen ruokavalio ja hyötykasvien kasvattaminen kiinnostavat, ja pölyttäjien vähäisyys herättää huolta. Vapaamuotoisissa vastauksissa korostuivat kompostointi, kierrätys ja muovin käytön vähentäminen.

Kotipuutarhan Kuukauden kysymys selvittää tulevana vuonna 12 kertaa, mikä meitä suomalaisia puutarhaharrastajia innostaa ja askarruttaa.

Osallistu osoittessa:

kotipuutarha.fi/kuukauden-kysymys


Puutarhan ja luonnon rajavyöhykkeellä

Harva teos luotaa aloittelevan puutarhurin taivalta niin syvältä kuin Michael Pollanin Toinen luonto. Tunnettu tiede- ja ympäristöjournalistiikan professori menee syvälle, mutta sympaattisesti käytännön kommellusten kautta. Lukija saa roppakaupalla vertaistukea niin rikkaruohojen kanssa kamppailuun, maan muokkaamiseen kuin täydellisen porkkanan kasvattamiseenkin.

Amerikkalaisteos sisältää hyviä havaintoja pienistä puutarhan yksityiskohdista, ja porautuu taidokkaasti erilaisten puutarhatrendien olemukseen. Pollan puntaroi syvällisesti viherpeukaloutta, puiden roolia eri ajanjaksoina, sekä pihanurmea eräänlaisina amerikkalaisen esikaupungin kollektiivisina kasvoina. Taitavana kielenkäyttäjänä Pollan onnistuu olemaan paitsi syvällinen, myös hauska.

Toinen luonto on samalla katsaus puutarhojen kulttuurihistoriaan, filosofinen pohdiskelu puutarhan olemuksesta eri aikoina. Teos muistuttaa siitä, miten monin tavoin puutarhat herättävät tunteita, mitä ne viestivät ja miten ne ovat aina toimineet oman aikakautensa peileinä.

Ennen kaikkea teos on syvällinen pohdinta ihmisen ja luonnon suhteesta. Romanttiset ja idealistisetkin ajatukset puutarhasta ja sen luonnollisuudesta voivat särkyä, jos puutarhan jättää täysin luonnon haltuun. Sen sijaan Pollan esittää, että puutarha voi antaa mallin jopa aivan uudenlaiselle luontosuhteelle.

Ajatuksia herättävä kirja, jonka lukemiseen kannattaa syventyä. HE

Toinen luonto – Puutarhurin oppivuodet, Michael Pollan, (suom. Tapani Kilpeläinen) 277 s., Eurooppalaisen filosofian seura ry / niin & näin 2018, noin 39 e.


Kulutus kohti nollaa

Nollahukkaelämäntapa tarkoittaa paitsi jätemäärän kutistamista lähes olemattomiin, myös tavaran uutena ostamisen vähentämistä. Zero waiste -ajattelun mukaan kierrättäminen ei riitä ratkaisuksi kasvavaan jäteongelmaan, vaan vain radikaali jätteen vähentäminen pelastaa maapallon.

Otso Sillanaukee ratkoo kirjassaan maailmanlaajuista ongelmaa ruohonjuuritasolla. Sivuilta löytyy runsaasti numerotietoa kannustimeksi. Suomessa 90 prosenttia kaikesta jätteestä kierrätetään eli niistä valmistetaan uusia tuotteita, mutta jätteiden kierrätys uusiksi tuotteiksi ei ole kuitenkaan kasvanut enää 2010-luvulla. Samanaikaisesti jätettä syntyy yhä enemmän. Kirjan tietojen mukaan tuotamme maailmanlaajuisesti 3,5 miljoonaa tonnia kaatopaikkajätettä joka päivä. Ennustus on, että määrä kolminkertaistuu vuosisadan loppuun tultaessa.

Alun faktatietoja seuraa tanakka vinkkipaketti. Sillanaukee kuljettaa lukijaa kodin läpi ja neuvoo, miten jätteiden määrää voi alkaa vähentää omassa arjessa. Tarjolla on tietoa ja myös reseptejä: itse tehtyä kosmetiikkaa ja kodin siivousaineita. Hyötykasvien kasvattamisesta Sillanaukeen tietämys on luetun perusteella suhteellisen vähäinen, ja aihetta vain hipaistaan teoksessa.

Mielenkiintoa lisää kirjoittajan omiin kokemuksiin perustuva kerronta. Kauppatieteiden opiskelijan matka kulutuskeskeisestä elämäntavasta nollahukkaa tavoittelevaksi nuoreksi kaupunkilaiseksi näyttää, millainen on suunta, johon meistä jokaisen olisi olemassa olevan tiedon mukaan hyvä kääntyä. MSi

Zero waiste – Jäähyväiset jätteille, Otso Sillanaukee, Schildts & Söderström 2018, noin 20 e. kustantamo.sets.fi