Timantti- ja pallotuijat sekä punalehtiruusu ja hurmehappomarjat muodostavat taustan harsokukalle ja syysleimuille. Kurjenmiekat ja syyskaunosilmät kukkivat edessä ajallaan.
Timantti- ja pallotuijat sekä punalehtiruusu ja hurmehappomarjat muodostavat taustan harsokukalle ja syysleimuille. Kurjenmiekat ja syyskaunosilmät kukkivat edessä ajallaan.

Puutarha täynnä vahvoja värejä

Vierailu Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa heilautti Tanja Niittylän harrastuksen uudelle tasolle. Nyt hänen puutarhansa viljavassa maassa kasvaa satoja lajeja, ja kirkkaanväristä kukkarunsautta riittää keväästä pitkälle syksyyn.

"Göteborgin kasvitieteellisestä puutarhasta kaikki alkoi! Siellä näin tumman kimikin ensi kerran, ja se ja kaikki muukin siellä näkemäni teki minuun syvän vaikutuksen”, Tanja Niittylä muistelee. Kotipuutarha-lehden lukijamatka Ruotsiin ja Tanskaan kesällä 2010 sai Tanjan mylläämään koko takapihan uuteen uskoon ja hankkimaan kimikin lisäksi tummalehtisen punalehtiruusun. Nyt puutarhassa kasvaa jo satoja lajeja, jotka suojaavat toinen toisiaan.

”Kaikki kasvaa täällä hyvin, sillä alue on entistä peltomaata”, Tanja kertoo.

Täyteläinen puutarha jää lähes kokonaan talon pohjoispuolelle, mikä ei ole sattumaa.

”Valitsimme tontin siten, että talo tulee kadun laitaan ja puutarha talon taakse. Muutakin olisi ollut tarjolla, mutta tämä tuntui heti omalta”, Tanja selittää silloista valintaa.

Tiheään rakennetulla asuinalueella yhtenäinen puutarha vaikuttaa kokoaan suuremmalta, sillä tila on käytetty tarkasti.

Värejä riittämiin

Venäjältä kotoisin oleva Tanja rakastaa värikkäitä kukkia yli kaiken.

”Punatähkä on yksi lempikasveistani, sillä se kukkii todella pitkään ja lehdetkin ovat kauniit.”

Siellä täällä kukkii kirkkaanpunainen palavarakkaus, jota liilat sammalleimut ja keltaiset syyskaunosilmät täydentävät. Värit sulautuvat toisiinsa liukuen, sillä lajien välissä kasvaa ilmavaa harsokukkaa ja runsaasti erilaisia havukasveja.

”Rakastan myös hiekkamarunaa ja hopeahärkkiä. Ne tasapainottavat hopeisina viereisten kasvien kirkkaita värejä.”

Harmonisten hopeanharmaiden lajien joukkoon kuuluu myös tiheänukkainen lampaankorva eli nukkapähkämö, joka peittää mullosta kuunliljojen välissä. Kukintojen yllä joukko perhosia lepattaa etsimässä puutarhan kirkkainta kukkaa, johon laskeutua.

”Syyssyrikkä on niiden lempikasvi. Se aivan kuhisee siivekkäitä kukkiessaan.”

Monipuolinen lajisto

Tanjan puutarha kukkii keväästä syksyyn. Varhain keväällä putkahtavat maasta pienet sipulikukat ja pian niiden jälkeen kukintaa jatkavat atsaleat, iirikset ja liljat. Tulppaanien ja narsissien kukittua on jo keskikesän lajien vuoro. Ruusut, pionit ja kärhöt sekä erilaiset päivänliljat ja punahatut pitävät huolen sydänkesän värittämisestä. Syksyllä vielä syysmaksaruoho, leimut ja hortensiat keräävät kukillaan perhosia.

”Perennojen lisäksi täällä kasvaa paljon pensaita, sillä tykkään siitä, että hangesta pistää esille versoja talvellakin. Tummalehtiset lajit ovat hyviä taustoja perennoille. Suuret tuijat ovat parhaimmillaan juuri lumettomaan aikaan, kun perennat talvehtivat mullan suojassa ja näkymä on muutoin melko paljas.”

Tanja pitää kookkaat pallotuijat säännöllisen muotoisina leikkaamalla. Puutarhan muotokieli on englantilaistyylisen sulava ja kasvit täyttävät istutusalueet kokonaan.

Hyötytarhan puolella on pieni taimitarha, jossa uusimmat ostokset ja ylijäämätaimet odottavat seuraavaa sijoituspaikkaansa istutusryhmissä. Syyshohdekukalle pitäisi löytää hyvä paikka, jossa se mahtuisi leviämään ja josta se näkyisi sopivasti. Paikka löytyy aina, kunhan vähän järjestelee.

”Maa kannattaa kattaa kasveilla, jolloin rikkaruohoille jää vähemmän tilaa”, Tanja tuumii.

Hoitaminen kasvattaa kuntoa

Tanja kertoo kitkevänsä kaikki kasvualustat keväisin, jolloin rikkaruohot ovat vielä pieniä.

Syksyllä on kuitenkin kitkettävä toistamiseen.

”Syksyllä kitkiessä on kovempi työ ja polviin se käy, on pakko myöntää.”

Työ on tehty huolella, sillä rikkaruohoista on vuosi vuodelta vähemmän haittaa. Myös kastelulta Tanja on välttynyt, sillä puutarhaa on kasteltu letkulla sen olemassaolon aikana vain kahdesti.

”Kastelen vain ruukuissa kasvavat kesäkukat ja niitäkin minulla on aika vähän. Kuivan kauden aikana vien kannulla sadevettä vain niille, joiden huomaan selvästi kärsivän.”

Puuhaa riittää silti, sillä Tanja on kantannut kaikki istutusalueiden reunat tarkasti kanttausraudalla. Kantattuja juoksumetrejä on nopeasti laskien pitkälti toistasataa, sillä pitkin puutarhaa nauhana kulkevia kasviryhmiä on useita. Kasvien kasvusta Tanjan ei sentään tarvitse olla huolissaan.

”Maa täällä on niin viljavaa, että lannoittamiseen ei juuri ole tarvetta. Kompostia lisään sitä mukaa kun sitä syntyy, ja kalkitsen vain silloin tällöin.”

Perinteet siirtyvät tulevaan

Tanjan puutarha on jo sen ikäinen, että nyt on aika nauttia työn tuloksista ja kasvun ihmeistä. Seurana puutarhassa on usein myös leikki-ikäinen lapsenlapsi, jonka kanssa istutetaan sipuleita ja yrttejä ja korjataan satoa.

Tanja on kotoisin Pohjois-Kaukasiasta, jossa kasvatetaan makeakirsikoita ja saksanjalopähkinöitä, jotka ovat Suomessa harvinaisia.

”Kaipaan sieltä erityisesti pensaskrysanteemia, jota kasvaa joka pihassa. Se kukkii myöhään loka–marraskuussa ja värejä on vaikka kuinka paljon.”

Tanja kertoo lehdiltään tammea muistuttavan pensaskrysanteemin kasvavan yli metrin korkuiseksi ja talvehtivan hänen kotiseudullaan. Tämä kansan ”koreankrysanteemiksi” nimittämä laji on yleinen myös Japanissa.

”Koska en voi tuoda sitä tänne, kasvatan sen sijaan tarhasuolaheinää. Teen siitä keväisin nostalgista vihreää keittoa, johon lisään perunaa, ruohosipulia ja persiljaa. Smetana ja kananmuna viimeistelevät perimäni reseptin.”

Lapsenlapsia varten Tanja aikoo istuttaa lisää pensasmustikoita sekä laajentaa kasvimaata kurkkuja, kesäkurpitsaa ja porkkanoita varten. Venäjällä kaikissa puutarhoissa kasvaa tomaatteja, paprikoita ja chilejä, joten niiden kasvattamisen Tanja haluaisi opettaa myös jälkikasvulle.

”Ihanaa, kun tyttärentytär on niin innostunut kasveista. Prässäämme yhdessä kukkia ja askartelemme niistä talvella kortteja ja muuta mukavaa.”

1 Pallohortensia ’Invincibelle’ (Hydrangea arborescens) kukkii pitkään keskikesästä syksyyn. Hennon vaaleanpunainen kukinto jää pienemmäksi kuin valkokukkaisen kantalajin. I–II (III)2 Puuliljat ovat useimmiten trumpetti- ja idänliljan risteymiä, jotka kasvavat kasvupaikasta riippuen 1–2-metrisiksi. Tuoksuvat kukat ryhdistävät näkymää hennompien perennojen välissä.3 Morsiusharso (Gypsophila paniculata) ja kaunopunahattu (Echinacea purpurea) ovat toisilleen sopivat kasvukumppanit. Kumpikin kylväytyyt itse ja antaa tilaa toiselle.4 Syysleimu (Phlox paniculata) kukkii myöhään syksyyn. Lohenpunainen ’Spitfire’ on Tanjan suosikki.5 Tanja ostaa joka kevät yksivuotisia, elokuussa kukkivia kiinanasterin (Callistephus chinensis) taimia. Hän sitoo kukista kimppuja.6 Viinikärhö 'Mme Julia Correvon' (Clematis Viticella-Ryhmä) kukkii pitkään keskikesällä kaariporttiin tuettuna.7 Tarhapäivälilja 'Siloam Bo Peep' (Hemerocallis Hybrida-Ryhmä) on hienostuneen värinen. Noropunatähkä (Liatris spicata) erottuu lehtiperennojen joukosta. Maanpeittäjänä kasvaa hopeahärkkiä.Syyskimikki ’Brunetten’ (Actaea simplex) lehtien syvä tummuus teki Tanjaan vaikutuksen ensinäkemältä.

Tanjan värikkäät suosikit

1 Pallohortensia ’Invincibelle’ (Hydrangea arborescens) kukkii pitkään keskikesästä syksyyn. Hennon vaaleanpunainen kukinto jää pienemmäksi kuin valkokukkaisen kantalajin. I–II (III)

2 Puuliljat ovat useimmiten trumpetti- ja idänliljan risteymiä, jotka kasvavat kasvupaikasta riippuen 1–2-metrisiksi. Tuoksuvat kukat ryhdistävät näkymää hennompien perennojen välissä.

3 Morsiusharso (Gypsophila paniculata) ja kaunopunahattu (Echinacea purpurea) ovat toisilleen sopivat kasvukumppanit. Kumpikin kylväytyyt itse ja antaa tilaa toiselle.

4 Syysleimu (Phlox paniculata) kukkii myöhään syksyyn. Lohenpunainen ’Spitfire’ on Tanjan suosikki.

5 Tanja ostaa joka kevät yksivuotisia, elokuussa kukkivia kiinanasterin (Callistephus chinensis) taimia. Hän sitoo kukista kimppuja.

6 Viinikärhö 'Mme Julia Correvon' (Clematis Viticella-Ryhmä) kukkii pitkään keskikesällä kaariporttiin tuettuna.

7 Tarhapäivälilja 'Siloam Bo Peep' (Hemerocallis Hybrida-Ryhmä) on hienostuneen värinen.

8 Noropunatähkä (Liatris spicata) on kestävä perenna, joka pysyy hyvin pystyssä. Myös lehdistö on siisti ja koristeellinen.

9 Ryhmäruusu ’Heidi Klum’ (Rosa-risteymä) täydentää romanttista tunnelmaa, joka vallitsee Tanjan roosansävyisessä kukkatarhassa.

Kukkiva piha Lahdessa

Omistaja Tanja Niittylä

Menestymisvyöhyke II

Puutarhan ikä Nykyisessä muodossa noin kuusi vuotta.

Pihan koko 1 020 neliömetriä.

Maalaji Multamaa

Erilaiset tuijat sekä pallo- ja syyshortensiat ryhdistävät kasviryhmiä perennojen kukittua.Erilaiset tuijat sekä pallo- ja syyshortensiat ryhdistävät kasviryhmiä perennojen kukittua.
Noropunatähkä (Liatris spicata) erottuu lehtiperennojen joukosta. Maanpeittäjänä kasvaa hopeahärkkiä.Noropunatähkä (Liatris spicata) erottuu lehtiperennojen joukosta. Maanpeittäjänä kasvaa hopeahärkkiä.
Syyskimikki ’Brunetten’ (Actaea simplex) lehtien syvä tummuus teki Tanjaan vaikutuksen ensinäkemältä.Syyskimikki ’Brunetten’ (Actaea simplex) lehtien syvä tummuus teki Tanjaan vaikutuksen ensinäkemältä.
Selkeät istutusalueet ja sointuvat väriyhdistelmät tekevät Tanjan puutarhasta harmonisen. Keltakukkainen syyskaunosilmä on vastaväri liiloille kukille.Selkeät istutusalueet ja sointuvat väriyhdistelmät tekevät Tanjan puutarhasta harmonisen. Keltakukkainen syyskaunosilmä on vastaväri liiloille kukille.
Näkymä puutarhasta talolle päin  on vaihteleva englantilaistyylisten istutusryhmien ansiosta. Oikealla kasvaa  rungollinen lumipalloheisi.Näkymä puutarhasta talolle päin on vaihteleva englantilaistyylisten istutusryhmien ansiosta. Oikealla kasvaa rungollinen lumipalloheisi.
Tanja kanttaa istutusryhmien reunat tarkasti. Maisemapuutarhan tuntu syntyy kerroksellisuudesta ja luonnonmukaisista muodoista. Lumipalloheiden katveessa kasvavat neilikkaruusu, liilakukkainen syysleimu ja pallohortensia ’Invincibelle’.Tanja kanttaa istutusryhmien reunat tarkasti. Maisemapuutarhan tuntu syntyy kerroksellisuudesta ja luonnonmukaisista muodoista. Lumipalloheiden katveessa kasvavat neilikkaruusu, liilakukkainen syysleimu ja pallohortensia ’Invincibelle’.
Kukkarunsaus jatkuu ruukuissa ja maljakoissa. Oleskelupation ruukussa kasvaa tummalehtinen pelargoni.Kukkarunsaus jatkuu ruukuissa ja maljakoissa. Oleskelupation ruukussa kasvaa tummalehtinen pelargoni.
Tanja Niittylän elämyspolku alkaa jo sisääntulosta, jonka ylle kaartuu purppuraomenapuu. Hän on koonnut etupihan kivikkoryhmään kuivuutta sietäviä lajeja.Tanja Niittylän elämyspolku alkaa jo sisääntulosta, jonka ylle kaartuu purppuraomenapuu. Hän on koonnut etupihan kivikkoryhmään kuivuutta sietäviä lajeja.
Kurjenmiekat, rantakukka ja jaloangervo kohoavat tummalehtistä keijunkukkaa ja maata peittävää sammalleimua korkeammalle. Taustalla kukkii muhkea ruukkukrysanteemi.Kurjenmiekat, rantakukka ja jaloangervo kohoavat tummalehtistä keijunkukkaa ja maata peittävää sammalleimua korkeammalle. Taustalla kukkii muhkea ruukkukrysanteemi.
Värikkäät kiinanasterit kuuluvat Tanjan jokavuotiseen kesäkukkavalikoimaan. Ne tuovat hänelle mieleen kotiseudun kukkarunsauden.Värikkäät kiinanasterit kuuluvat Tanjan jokavuotiseen kesäkukkavalikoimaan. Ne tuovat hänelle mieleen kotiseudun kukkarunsauden.
Täyteläisyys syntyy pyöreistä muodoista, joita Tanja vaalii leikkaamalla pensaita ahkerasti. Ilmavat perennalajit peittävät kasvualustan kokonaan.Täyteläisyys syntyy pyöreistä muodoista, joita Tanja vaalii leikkaamalla pensaita ahkerasti. Ilmavat perennalajit peittävät kasvualustan kokonaan.