Kultajyvät

Puista suurella sydämellä

Kasvitieteilijä Seppo Vuokon tietokirjan motto on lainattu runoilija Jaakko Haaviolta ja se kuuluu näin: ”Terve veljeni koivu! Kaikki koivut ja maa! Hulluudestaan ei toivu / puita ken rakastaa.” Tunnuslausettaan noudattaen kirja pureutuu puiden maailmaan syvällisesti ja intohimolla. Puiden ja metsän ystäville kirja on elämysmatka lempiaiheen pariin.

Sivuilla on tietoa puun elintoiminnoista, anatomiasta ja mystisestä tiedonvälityksestä sekä joidenkin lajien erityisominaisuuksista. Kirjan päättää luku puiden kokonaismerkityksestä ihmiskunnalle. Kuten Seppo Vuokko kirjoittaa, metsien kohtalosta riippuu sekä maapallon ilmaston kehitys että ihmisen tulevaisuus.

Teksti etenee tarinallisesti ja tempaa lukijan mukaansa. Suosittelen kirjaa kaikille puista ja metsästä kiinnostuneille. Kirjan luettuaan arvostaa puita entistä enemmän. AO

Latva pilviä piirtää, Seppo Vuokko, Maahenki Oy, 2016, noin 34 euroa.

Ihana loma siirtolapuutarhassa

Harvoin kohtaa niin onnistunutta omakustannetta kuin helsinkiläisen Marjaniemen siirtolapuutarhan 70-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistu #Marjis70. Sitä lukee mielikseen, vaikka ei itse omistaisi mökkiä siirtolapuutarhassa tai edes vierailisi siellä.

Kirjan tekijät ovat tehneet valtavan työn materiaalin kokoamisessa, mutta vaiva on kannattanut. Siirtolapuutarhan alkuvaiheista kertovat tarinat ovat hellyyttävää luettavaa, vaikka anekdootit muun muassa DDT-ruiskutuspartioista nyt hirvittävätkin. Vanhat valokuvat luovat ajankuvaa sotien jälkeisen ajan kesänvietosta, mökkiyhteisön yhteisestä ilonpidosta ja myöhempien vuosikymmenten kamppailusta alueen säilymisen puolesta.

Varsinaisia herkkupaloja ovat myös kirjan jälkipuoliskon haastattelut, joissa siirtolapuutarhan nykyisten mökkiläisten persoonalliset harrastukset ja lomailutyylit esitellään hauskasti – milloin henkilöhistoriana, milloin mökin sisustuksen tai puutarhan kautta. MSt

#Marjis70 – Urbaania kesänviettoa Marjaniemen siirtolapuutarhassa 1946–2016, Ossi Viita, Minna Mansikkamäki, Ansu Korhonen ja Anita Kokkila, Marjaniemen siirtolapuutarha ry 2016, 25 euroa + lähetyskulut 7 e, marjaniemen.ryhmapuutarha@gmail.com

Kasveja sademetsästä

Ananaskasvit tuovat talvihämärään eksoottista loistoa. Ne kukkivat useita kuukausia, syksystä kesään. ER

Huiskuananakset, kuten tämä ’Blue Rain’ (Aechmea fasciata) kuuluvat ananaskasvien heimoon. Ananaskasvit elävät epifyytteinä puiden oksistossa Etelä- ja Keski-Amerikan sademetsissä, ja ne saavat veden ja ravinteet lehtisuppiloon kertyvistä roskista, sateesta ja lintujen ulosteista. Villien sukulaisten tavoin jalostetut huiskuananakset menestyvät, kun kastelulannoite lorautetaan lehtisuppiloon.

’Primera’-kirjohuiskun (Aechmea fasciata) tummanvihreää lehteä juovittavat vaaleanharmaat suomut. Kukinnon isokokoisten, roosien suojuslehtien väleissä piilottelevat pikkuruiset siniset kukat. Kukinto kestää useita kuukausia, mutta sen kuihduttua koko verso kuolee ja kasvi jatkaa elämää sivuversoista.

Myös timanttiananasten (Guzmania) kukinto koostuu värikkäistä suojuslehdistä, joiden väleihin kehittyviä varsinaisia kukkia tuskin huomaa. Suojuslehdet ovat valkoiset, keltaiset, oranssit, punaiset tai kaksiväriset. Kun kasteluvettä kaadetaan sekä lehtisuppiloon että multaan, kasvi kukkii kauan valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Kuvat: Kustantajat ja Ella Räty