Adrianin puutarhassa

Suomalaistunut brittipuutarhuri Adrian Evans kirjoittaa tällä palstalla puutarhanhoidon tärkeistä asioista – isoista ja pienistä.
Suomalaistunut brittipuutarhuri Adrian Evans kirjoittaa tällä palstalla puutarhanhoidon tärkeistä asioista – isoista ja pienistä.

Suunnittelu – paras keino

stressinpoistoon

Puutarhatöiden yhteydessä puhutaan usein stressistä. Tätä sanaa en haluaisi kuulla puutarhurilta, koska mielestäni puutarhanhoidon pitäisi päinvastoin olla rentouttavaa, hauskaa ja iloista. Minulle itselleni puutarha on turvapaikka, jonne menen, kun haluan lievittää muuta stressiä.

Isot puutarhat tarvitsevat tietysti aina paljon huolenpitoa ja kesän kiireisimpään aikaan niissä voi olla ylivoimaisen paljon töitä tehtävänä. Jo perusylläpito – nurmikon leikkaus, kitkeminen ja kastelu – vie paljon aikaa ja yleensä se menee tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi ennen muita projekteja.

Vastaus ongelmaan on vuoden alussa tehty järkevä aikataulu, johon on listattu kaikki tarvittavat työt ja myös suunnitteilla olevat puutarhan muutokset ja uudistukset.

Muistan kun nuorena miehenä aloitin heti opintojen jälkeen työt Hazelwoodin linnan tilanhoitajana Pohjois-Yorkshiressä. Vastasin 31 hehtaarin alueesta, johon kuului puutarhoja, hoidettuja nurmikenttiä, suuria vesiaiheita ja metsäpuutarha. Ilman kunnon suunnitelmaa olisin ollut hukassa. Suunnittelu on oleellinen osa ammattiani puutarhurina, taimistoviljelijänä ja puutarhasuunnittelijana, ja samoja periaatteita noudatan hoitaessani omaa kotipuutarhaani.

Hyvä esimerkki tästä on siementen esikasvatus sisällä aina alkuvuodesta. Siinä pitää ottaa huomioon tila, saatavilla oleva valo ja oikea ajoitus. Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka monta siementä kannattaa kylvää. Näen usein ikkunalaudat täynnä pikkutaimia ja keittiönpöytiä uhrattavan kasvatukselle. Olen nähnyt jopa olohuoneen sohvan, josta on tehty esikasvatusalusta taimipoteille!

Ennen kylvöä on hyvä kysyä itseltään: Kannattaako minun todella kylvää koko pussillinen vai kylvänkö vain niin monta siementä, että saan tarvitsemani taimet ja pystyn huolehtimaan niistä? Sadat pikku sirkkalehtitaimet vaativat myöhemmin ruukutuksen isompiin potteihin, jotka vievät paljon tilaa ennen kuin ne voi siirtää ulos.

Kaikessa on kyse siitä, mihin omat voimat riittävät sen lyhyen kasvukauden aikana, joka meillä Suomessa on. Englannissa puutarhurin työ on vähän helpompaa, sillä useita tehtäviä pystyy tekemään ympäri vuoden selvästi lämpimämmän ilmaston ansiosta, mutta silti töiden suunnittelun periaate on sama. Tee lista kaikista ylläpitotehtävistä eri kuukausina ja lisää vielä mukaan muita projekteja, joista olet haaveillut, kuten uuden perennapenkin perustaminen. Jaa kaikki tehtävät kalenteriin työmäärältään kohtuullisen kokoisina erinä. Mieti samalla, voisiko osan kevään kiireisen ajan töistä siirtää loppukesään. Maan perennapenkkiä varten voi hyvin kunnostaa myös heinäkuussa ja istutukset tehdä vaikka elo–syyskuussa.

Talvi on tietysti parasta aikaa suunnitteluun ja silloin on iltaisin aikaa uppoutua puutarhakirjoihin ja -lehtiin, siemenluetteloihin ja kaikkiin netistä löytyviin ideoihin. On hyvä muistaa, että puutarhanhoidossa on kyse hauskuudesta, ei stressistä. Etukäteen suunnittelun ja aikataulutuksen avulla huomaat pian, että stressi haihtuu ja hauskuus astuu tilalle.

Kuva: Katja Lösönen