Nyt kysymme
Mitä syksyn satoa varastoit eniten?

Savimaan parannus

Savimaan parannus

Savinen maaperä on yleinen ongelma varsinkin Etelä-Suomessa. Savimaan tunnistaa siitä, että se erittäin vaikeaa lapioida. Märkänä se on tiivistä ja painavaa, kuivana taas kivikovaa. Rankan sateen jälkeen savinen maaperä liettyy mudaksi eikä ime vettä kuten multamaa tai hiekka.

Savimaan tekee haastavaksi myös se, että se pidättää vettä itsessään niin, etteivät kasvit saa sitä käyttöönsä. Lisäksi savimaa on useimmille kasveille liian kylmä kasvualusta.

Savimaan parantaminen

Savimaata kannattaa parantaa sekoittamalla siihen runsaasti eloperäistä ainesta. Eloperäinen aines voi olla esimerkiksi puutarhaturvetta tai kompostia. Eloperäiset ainekset houkuttelevat savimaahan pieneliöitä, jotka puolestaan muokkaavat ja kuohkeuttavat maata. Syksyn lehtiä ja muuta kasvijätettä voi jättää talveksi sellaisenaan savimaan pinnalle. Kevääseen mennessä osa jätteestä on jo hävinnyt maan uumeniin. Savimaahan voi myös lisätä kivennäisainesta, kuten soraa tai karkeaa hiekkaa. Kivennäisainekset tuovat savimaahan rakennetta ja ehkäisevät osittain saven kovettumista.

Kohopenkin teko-ohje

Jos maanparannus tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä, voi perennapenkin, pensasryhmän tai pienen kasvimaan perustaa kohopenkkiin.

  • Poista kovaksi tiivistynyt pintamaa ja riko saven rakennetta talikolla möyhimällä. Jos puhtia riittää, voit kaivaa savimaata kokonaan pois noin 20–30 sentin syvyydeltä. Jos kaivat savea pois, laita penkin pohjalle salaojitukseksi kiviä tai karkeaa soraa noin 10 sentin kerros.
  • Kasaa penkkiin risuja ja karkeaa kasvinjätettä ainakin 20 sentin kerros.
  • Lisää penkkiin kasvualustaa niin, että penkki kohoaa 20–50 senttiä maanpinnan yläpuolelle. Voit käyttää ostomultaa tai sekoittaa kasvualustan itse hyödyntämällä kuopasta kaivamaasi savimaata. Sekoita saveen turvetta, kompostia ja hiekkaa.
  • Huomioi, että kohopenkki kuivuu tasamaata herkemmin. Vähennä kastelun tarvetta ja rikkaruohojen kasvua käyttämällä katteita, esimerkiksi ruohosilppua, olkea tai kuorikatetta penkin kasvillisuudesta riippuen.

Kestotilaaja! Lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta > 

  • Muokkaa maasi uuteen uskoon 4/2009 s. 66 alkaen
  • Kohopenkki pelastaa 4/2010 s. 58 alkaen

Kotipuutarhan kestotilaajana voit lukea aiheeseen liittyviä juttuja sähköisestä lehtiarkistostamme. Lehtiarkistoon pääset tilaajanumerollasi, joka on lehden takakannen osoitekentässä.


KATSO AIHEESEEN LIITTYVÄ VIDEO

Tämän videon on tuottanut Taimistoviljelijät ry. ja maa- ja metsätalousministeriön avustuksella. Kaikki tämän sarjan videot löydät sivulta www.apuapihaan.fi

Tallenna


Tulosta sivu Lähetä tämä artikkeli Etsi aiheeseen liittyviä juttuja lehtiarkistosta
Katso myös
Puutarhakomposti, lämpökompostori vai molemmat? Biojätteiden kompostointi on todellinen ekoteko.

Kompostointi

Puutarhakomposti, lämpökompostori vai molemmat? Biojätteiden kompostointi on todellinen ekoteko.

Lue lisää >
Puutarhakasvien lannoittaminen ja tuhka lannoitteena.

Lannoitus

Puutarhakasvien lannoittaminen ja tuhka lannoitteena.

Lue lisää >
Kalkitseminen nostaa maan pH-lukua. Tuhkaa voi käyttää kalkin asemasta harkiten.

Kalkitus ja tuhka

Kalkitseminen nostaa maan pH-lukua. Tuhkaa voi käyttää kalkin asemasta harkiten.

Lue lisää >
Advertisement
Blogi

Maria Kesänen

Maria bloggaa meille puutarhaelämästään

Blogi kuva 23.10.2016
Lokakuu ja loma