Nyt kysymme
Mikä on suosikkisi kotipihan marjoista?

Yrttien kasvatus

Ihania yrttejä on kymmenittäin. Lähes kaikkien kasvatus onnistuu myös ruukuissa.

Esikasvatus vai suorakylvö?

Useimpia yrttejä voi lisätä siemenestä, mutta monet lajit vaativat esikasvatuksen. Esikasvatut taimet istutetaan ulkoruukkuihin tai kasvimaalle kesäkuussa. Hidaskasvuiset lajit, kuten rosmariini (Rosmarinus officinalis), tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) ja sitruunatimjami (Thymus x citriodorus) kannattaa kylvää ajoissa helmi-maaliskuussa. Nopeakasvuiset lajit, kuten maustebasilika (Ocimum basilicum), sitruunamelissa (Melissa officinalis) ja kyntelit (Satureja) ehdit kylvää vielä huhtikuussa.

Muutamat lajit voi kylvää suoraan ulos kesäkuussa. Yksivuotisia suoraanulos kylvettäviä ovat mm. maustekirveli, korianteri, tilli ja persilja. Monivuotisista lajeista voi suoraan ulos kylvää mm. mäkimeiramin, lipstikan eli liperin (Levisticum officinale) ja vihermintun (Mentha spicata).

Basilika

Basilika on monen suosikkiyrtti.

Yksivuotisia vai monivuotisia yrttejä?

Yksivuotisten yrttien valikoima on selvästi suurempi kuin meillä talven yli pärjäävien. Onneksi ei tarvitse valita, vaan voi istuttaa molempia! Yksivuotiset yrtit kannattaa istuttaa sinne, missä niitä on varmimmin kastelemassa eli kotiin. Monivuotisia yrttejä voi istuttaa huoletta vaikka mökkipuutarhaan, sillä ne pärjäävät enimmäkseen omillaan.

Helpot maustesipulit

Monet mieltävät ruohosipulin yrtiksi, sillä sitä myydään ruokakaupoissa ruukkuyrttien tapaan. Ruohosipuli (Allium
schoenoprasum) on monivuotinen ja erittäin helppo kasvi. Istuta ruohosipuli aurinkoiseen tai puolivarjoisaan kasvupaikkaan, kosteutta pidättävään multamaahan niin saat varmaa satoa vuodesta toiseen. Pillisipuli (Allium fistulosum) on ruohosipulin kaltainen, mutta paksuversoinen maustesipuli.


Kotipuutarhan kestotilaajana voit hakea aiheeseen liittyviä artikkeleita suoraan lehtiarkistosta. Lehtiarkistoon pääset tilaajanumerollasi, joka on lehden takakannen osoitekentässä. Katso ainakin tämä:

  • Helpot, monivuotiset mökkiyrtit KP 7/2012 sivulta 56 alkaen.

REKISTERÖIDY JA LATAA AIHEESEEN LIITTYVÄ ARTIKKELI

Yrttien huuma leviää -juttu

Yrttien huuma leviää

Tämä kahdeksan sivun juttu on ilmestynyt Kotipuutarhan numerossa 3/2010.

Voit ladata viereisen jutun pdf-tiedostona ilmaiseksi. Täytä rekisteröitymislomake, niin saat sähköpostiisi linkin, josta voit ladata tämän ja kaikki muutkin tällä hetkellä saatavilla olevat jutut.

Kotipuutarhan kestotilaajana voit hakea jutun suoraan lehtiarkistosta ilman rekisteröitymistä. Lehtiarkistoon pääset tilaajanumerollasi, joka on lehden takakannen osoitekentässä.Tulosta sivu Lähetä tämä artikkeli Etsi aiheeseen liittyviä juttuja lehtiarkistosta
Katso myös
Vihannesten ja yrttien taimikasvatuksessa on omat niksinsä. Lue vinkit ja onnistu!

Vihannesten esikasvatus

Vihannesten ja yrttien taimikasvatuksessa on omat niksinsä. Lue vinkit ja onnistu!

Lue lisää >
Mikään ei maistu paremmalta, kuin itse kasvatettu tomaatti! Lue ohjeet taimikasvatukseen ja hoitoon...

Tomaatin kasvatus

Mikään ei maistu paremmalta, kuin itse kasvatettu tomaatti! Lue ohjeet taimikasvatukseen ja hoitoon...

Lue lisää >
Advertisement
Blogi

Maria Kesänen

Maria bloggaa meille puutarhaelämästään

Blogi kuva 31.08.2016
Tomaatit kypsiksi!